Istoria hemofiliei
Numită și “Boala Regilor”, hemofilia a fost depistată încă din antichitate. A devenit cunoscută pe măsură ce s-a constatat că membri ai mai multor case regale din Europa sufereau de această afecțiune. Din această cauză a fost denumită în acest fel. Moștenitori ai familiilor regale din Rusia, Marea Britanie, Spania sau Olanda au suferit de hemofilie. În monarhiile secolelor trecute erau frecvent întâlnite căsătoriile între rude de sânge, pentru ca moștenirea să nu se risipească. Din această cauza șansele de transmitere a hemofiliei erau crescute.
Țareviciul Alexei suferea de hemofilie, boală pe care o moștenise de la străbunica sa pe linie maternă, regina Victoria. Rasputin a fost considerat de către țar și țarină ultima speranță pentru vindecarea copilului lor.
În fiecare an, în aprilie, lumea sărbătorește ziua hemofiliei. Nu orice boală este onorată. Ce a meritat hemofilia? Despre aceasta, „RG” discută cu președintele Societății științifice și clinice regionale de specialiști în hemofilie, profesorul Veniamin Chernov.
Nici măcar Alexei, fiul țarului rus însuși, nu a putut fi salvat de hemofilie.
Foto: TASS / arhivă
Veniamin Mikhailovici!
Când vorbesc despre hemofilie, cu siguranță îl amintesc pe Tsarevich Alexei, care suferea de această boală cumplită si care, în ciuda faptului că era fiul Regelui Nikolai Alexandrovici Romanov însuși, nu putea fi vindecat.
Alexei s-a născut la 12 august 1904 (30 iulie, pe stil vechi) la Peterhof. A fost cel mai mic din cei cinci copii și singurul fiu al țarului. Surorile lui mai mari erau: Olga, Tatiana, Maria și Anastasia. În familie i se spunea „Baby”. Mai târziu i se spunea și Alioșa (Алёша) sau Lioșika (Лёшка).
Alexei a fost botezat la 3 septembrie 1904 la capela Palatului Peterhof. Nașii săi principali au fost bunica paternă împărăteasa-mamă și unchiul său Marele Duce Alexei Alexandrovici. Alți nași au fost: sora sa mai mare Olga, bunicul său regele Christian al IX-lea al Danemarcei, regele Eduard al VII-lea al Regatului Unit, Prințul George, Prinț de Wales, precum și William al II-lea, kaiserul Germaniei.
Tsaar Nikolai II Alexandrovich Romanov & Family
Familia imperială a Rusiei (1913). Olga, Maria, Nicolae II, Alexandra, Anastasia, Alexei, Tatiana. Originalul portretului se află în Muzeul Hermitage, St. Petersburg, Rusia. Întreaga familie a murit sub gloanțele comunistilor, la 17 iulie 1918, la Ekaterinburg.
Tutorele său Pierre Gilliard și-a descris astfel elevul: Unul dintre cei mai frumoși copii imaginabili, cu buclele lui blonde, ochii mari, gri-albaștri umbriți de gene lungi.
De la mamă a moștenit hemofilia, boală transmisă genetic în familia regală britanică încă de la regina Victoria. În 2009, analizele genetice au determinat că Alexei suferea de hemofilie B.[7][8] Din cauza hemofiliei lui, s-a zvonit că mama lui ar fi avut o aventură cu preotul Grigori Rasputin, care pretindea că poate să îl vindece pe Alexei. Țareviciul și surorile lui îl priveau pe Rasputin ca pe „Prietenul nostru” și aveau deplină încredere în el.
Grigori Efimovici Rasputin (în rusăГриго́рий Ефи́мович Распу́тин; n. 9/21 ianuarie1869, Pokrovskoe, Tiumenski uezd, Zapadno-Sibirskoe gheneral-gubernatorstvo, Imperiul Rus – d. 17/30 decembrie1916, Petrograd, Imperiul Rus) a fost un misticrus care a avut o mare influență asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov. Rasputin a jucat un rol foarte important în viața Țarului Nicolae al II-lea, a Țarinei Alexandra și a unicului lor fiu, Țareviciul Alexei, care a suferit de hemofilie.
Rasputin a fost denumit și Călugărul nebun, în ciuda faptului că el nu a fost niciodată călugărit și nu a ținut niciodată secret faptul că era căsătorit. Este posibil să fi fost stareț al congregației religioase nerecunoscute oficial a hlîstilor și despre el se credea că este vindecător care folosea puterea credinței. Mulți contemporani, printre care și familia ultimului țar al Rusiei, îl considerau pe Rasputin stareț, pe motiv că manifesta puteri vindecătoare și pentru că se arăta înțelept. Unii comentatori îl consideră pe Rasputin drept un personaj a cărei carieră trebuie înțeleasă în contextul specific rusesc al „nebuniei întru Hristos” (în rusește юродивый (iurodivîi)) – bizantinii, ca și restul populațiilor de religie ortodoxă din orientul continentului european au cunoscut și ei „nebunia întru Hristos”, însă aceasta nu s-a manifestat nicăieri atât de radical ca în Rusia.
El este unul dintre cele mai controversate personalități ale secolului al XX-lea, deși, în zilele noastre, Rasputin este văzut de cei mai mulți istorici ca un țap ispășitor. El a jucat un rol minor, dar spectaculos, în prăbușirea dinastiei Romanov.
Foarte, foarte mulți știu cu adevărat despre boala Tsarevici. Știu, de asemenea, că era imposibil să-l salvezi. Deși boala în sine este la fel de veche ca lumea.
Una dintre primele referiri la hemofilie se găsește în Talmud. Spune o astfel de poveste. Tânăra a născut un fiu. Au început să ducă la îndeplinire circumcizia pusă conform ritualului. Și … băiatul a murit din cauza sângerării care nu a putut fi oprită. După ceva timp, femeia a născut un al doilea băiat. Și totul s-a repetat: circumcizia, sângerarea, moartea unui copil. Când s-a născut al treilea băiat, contrar tuturor canoanelor, tuturor regulilor, s-a decis să nu se efectueze ritul de circumcizie. Băiatul a supraviețuit, deși toată viața lui a suferit de hemofilie. Adică era sub sabia lui Damocles sângerând.
Tags
Haemophilia, doctor, blood, coagulation-diagnosis, cromosome-mutation, science-blood, donation, healt-medicine, splashing-person-location, plabelebs, bleed, slimy-bleed-clinical-white, clinic-profesional-suport, disorder, dragstore-medic-condition, red-illnes, job, flow, physician, hemorhage, rhesus-aneamia-splattered-knowledge-help, apothecary, pharmacy-medical, hepatitis, donor-practice, clot, assistant-dripping, platelebs-flowing, doneaza, hemoragie, redirectionare2%, hemofilie fundatie, asociatia hemofilia.